Fullface - Λίγο πριν (Πράξη πρώτη)

Δίσκος
Δεκέμβρης 2010, κάπου λίγο πριν απ'όλα... Όπως μας υποσχεθήκανε και οι FullFace το πολυαναμενόμενο υλικό έφτασε "Λίγο Πριν" στα χέρια μας.
Μετά από μια πρώτη ακρόαση το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι απλά πρέπει να το ακούσετε... Αυτή είναι η διαδικτυακή έκδοση του cd μιας και το τυπωμένο, το οποίο θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του χρόνου, θα περιέχει 5 κομμάτια επιπλέον.
Λίγο πριν λοιπόν...
Καλή και προσεκτική ακρόαση!

Review
Έτυχε για καλή μου τύχη να είμαι μέσα στο forum του Hiphop.gr 5 η ώρα, και έτσι ήμουν από τους πρώτους που ακούσανε το σιντί των Fullface. Ήταν κάπου στους 10 online, έτσι από τους 5 που κατέβασαν ήμουν μέσα σε αυτούς. Κατέβηκε αρκετά γρήγορα...Πάλι καλά...
Λοιπόν, αρχίζουμε από το πρώτο κομμάτι. Σπάνια ακούω Intro που είναι απο ελληνικές παλιές σειρές, ωστόσω το συγκεκριμένο με κράτησε (ίσως να ήταν και η ώρα που ήμουν κάπως πιο χαλαρός). Πέρασε αρκετά ευχαριστα. Πάμε στο 2ο κομμάτι που λέγεται "1000 προβλήματα". Μπαίνει γαμάτα, ωραία παραγωγή και χωρίς να το καταλάβω παίζει να έφαγε 10 repeat. Μας λέει για τα προβλήματα που υπάρχουν στην σημερινή κοινωνία (όπως λέει και ο τίτλος του), και για τις διάφορες δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, όπως επίσης και διάφορα περιστατικά μαζί με το δίδαγμα του κομματιού, που λέει να εκτιμάμε όσα έχουμε. Πολύ γαμάτο κομμάτι,αλλά που να ήξερα ότι τα επόμενα ήταν καλύτερα... Το επόμενο κομμάτι λέγεται "Μια Κυριακή". Πολύ ωραία παραγωγή, και έξυπνες μεταφορές και στίχοι, που μου πήρε αρκετά repeat για να καταλάβω τι λένε. Το αστείο είναι ότι το 'χα αφήσει να παίζει και χωρίς να προσέχω τους στίχους κατάλαβα τι λέει (κυρίως από το κουπλέ του "Τσάκαλου"). Γενικά,όλο αυτό είναι μια μεταφορά για την κατάντια του Hip Hop, και για το ίδιο το Hip Hop. Το κομμάτι λέει και άλλα αρκετά, τα οποία όμως δεν θα τα γράψω.. Αξίζει να το ακούσετε. Πάμε στο 4ο κομμάτι, "Δεν σε μισώ". Ακούμε την εισαγωγή από Tiny και Iratus. Μπαίνει γαμάτα. Το συγκεκριμένο κομμάτι με λίγα λόγια μας λέει για κάποιον (ή κάποια) που δεν αξίζει ούτε να τον μισήσει κάποιος από τους 2 mc's, γιατί πολύ απλά δεν ασχολούνται. Πολύ ωραία παραγωγή, από τις αγαπημένες μου. Ωραίοι στίχοι, και το κουπλέ που μου κόλλησε στο μυαλό είναι το τελευταίο με ατάκες "Ευχαριστώ για όλες τις μπάρες εδώ, τόσο ξεκούραστα είχα να γράψω καιρό " και "Ήθελα support και βρήκα εσένα απλά την τέλεια γυναίκα, με περισσότερα ψυχολογικά και από μένα". Απλά γάμησε. Ας πάμε παρακάτω. Στην εναλλαγή των 2 τραγουδιών ήμουν σίγουρος ότι όλα τα κομμάτια αξίζαν. Κανένα δεν άξιζε να φάει skip. 5ο κομμάτι, "Εφιάλτες" λέγεται, και έχει συνεργασία με 12ο Πίθηκο... Τρελή παραγωγή, και ανατριχιαστικοί στίχοι που σε κρατάνε να ακούσεις το κομμάτι. Ο 12ος στο συγκεκριμένο δίνει ρέστα. Επόμενο track, "Το λάθος". Στο συγκεκριμένο είναι σόλο ο Tiny, και έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στο κομμάτι. Απίθανη παραγωγή, μου θυμίζει τα κομμάτια που υπήρχαν στο σόλο σιντί του. "Νούμερο 1" το επόμενο, κινείται σε battle ύφος, αν και το κάνει πολύ χαλαρά, χωρίς "αμερικάνικες" παραγωγές, ούτε βαρύ στίχο και πολλές βρισιές. Αρκετά ωραίο και αυτό, γάμησε για άλλη μια φορά η παραγωγή, από τις καλύτερες του δίσκου πιστεύω...
Συνεχίζουμε με το 8ο κομμάτι, "Η καλοσύνη πέθανε". Το έχουμε ακούσει και αυτό πριν βγει το cd, πολύ ωραίο τραγούδι, που έχει πολλές αλήθειες. Στίχοι όπως "Η καλοσύνη πέθανε στο όπλο ενός μπάτσου, που εκπυροσοκρώτησε λίγο πιο πάνω από την Κολιάτσου" είναι απλά ανατριχιαστικοί. Αν το ακούσετε με μια πρώτη ματιά λέει για την κακία των ανθρώπων, που δεν έχει πια κανένας καλές προθέσεις πια. Στην συνέχεια το κομμάτι θα αποκαλύπτει λίγα λίγα αυτά που κρύβει. Κομμάτι από τα λίγα που όντως μας κάνει να σκεφτόμαστε αυτά που μας λέει. Βγάζει ωραία συναισθήματα.Το κομμάτι που ακολουθεί λέγεται "Όλα τα λεφτά" με συμμετοχή Killah P. Δεν θα έλεγα ότι με εντυπωσίασε, είχε ευχάριστο beat άν και κάπως μονότονο.Ωραίοι στίχοι παρ'όλα αυτά. Το κομμάτι αφηγείται ένα σκηνικό στο οποίο αν οι 2 mc's είχαν όλα τα λεφτά του κόσμου, τι θα κάνανε με αυτά. Τέσπα,αρκετά καλό αν και δεν με ενθουσίασε. Κομμάτι 10ο, "Η μικρή αγάπη".. Άλλο ένα μεταφορικό τραγούδι, το οποίο στην αρχή σου δίνει την εντύπωση ότι λέει για ένα κοριτσάκι με όνομα "Αγάπη". Στην ουσία λέει για την αγάπη που έχει χαθεί και πως όλοι μπορούμε να την βρούμε σε διάφορες στιγμές της ζωής μας. Πολύ ωραίοι στίχοι,με νόημα. Ας ξεγύγουμε λίγο όμως από το συγκεκριμένο θέμα, πηγαίνοντας σε διαφορετικό κομμάτι. 11ο track, με όνομα "Δεν έχουν". Πραγματικά, δεν με ξετρελαίνει το τραγούδι, αν και έχει έξυπνα punchlines και ωραία παραγωγή. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο,ίσως το ότι δεν γουστάρω τόσο είναι ο πήχης που έχει στηθεί στον δίσκο, που είναι πραγματικά πολύ υψηλός, και πάλι ίσως εγώ δεν νιώθω το κομμάτι, χωρίς να είναι απαραίτητα κακό. Ακολουθεί το "Άκρως ερωτικό", το οποίο από την αρχή προμηνύει τον χαβαλέ που έρχεται. Από τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου. Το θέμα του κομματιού είναι το κέρατο και οι γκόμενες, στις όποιες καταστάσεις οι τύποι που ραπάρουν δείχνουν ότι τις γράφουν στα αρχίδια τους, λέγοντας ότι τους ήρθε γέλιο παρά να μουνοκλάψουν που τους κεράτωσαν. Το σκηνικό είναι απλό. Οι 2 mc's με διαφορετικές εμπειρίες, ο 1ος με την μία γκόμενα που έβγαινε με τον άλλον και ο 2ος με την πουστιά που έπαιξε η γκόμενα... Το 1ο μου άρεσε πιο πολύ, απλά ακούστε το.. Η παραγωγή χαβαλετζίδικη,όπως αρμόζει και στο κομμάτι και η ερμηνεία ξεκαρδιστική. Πολλοί θα το αποκαλούσανε "Diss στον Sanjuro", όπως και να 'χει είναι το γιατρικό του πονεμένου. Πιο μετά έχουμε το "Κάνω μπαμ", κομμάτι από τα λίγα που υπάρχουνε, παραγωγή που γαμεί και δέρνει, ρεφρέν που μένει στο μυαλό. Οι συμμετοχές αρκετά καλές (Mistah Rude & Θανάσιμος,εξου και ο στίχος για τον Πειραιά) που κρατάνε ψηλά το battle θέμα του τραγουδιού. Απίθανο κομμάτι. Και τέλος,έχουμε το ομότιτλο "Λίγο πριν", το οποίο σπέρνει, πολύ ωραία παραγωγή και στίχοι μαζί με την γαμάτη ερμηνεία, μας κάνουν ένα τρελό κομμάτι απ'όλες τις απόψεις. Κάτι ξέραν που το κρατήσανε για τέλος. Το ρεφρέν επικρατεί στο παρών κομμάτι, επίσης πολύ καλό flow.
Τώρα που τελείωσε το άλμπουμ, μετά από 2 μέρες ακρόασης περίπου, πιστεύω ότι είναι από τα καλύτερα cd του 2010 (τα καλύτερα έρχονται στο τέλος, όπως είδατε στο προηγούμενο κομμάτι). Πολύ καλοστημένη δουλειά, τα κομμάτια περιττό να πω ότι δεν φάγανε καθόλου skip.. Ταιριάζανε απόλυτα το ένα με το άλλο στην σειρά. Ρεσπέκτ λοιπόν στους Fullface, για ένα σιντί που θα το ακούμε για πολύ καιρο, και ελπίζω επίσης να το σχολιάζουμε μέχρι τότε.

Tracklist
1)Ξεκλείδωμα
Βαθμός: 7

2)1000 προβλήματα
Βαθμός: 8,5

3)Μια Κυριακή
Βαθμός: 8,5

4)Δεν σε μισώ
Βαθμός: 8,5

5)Εφιάλτες
Βαθμός: 9

6)Το λάθος
Βαθμός: 8,5

7)Νούμερο 1
Βαθμός: 9

8)Η καλοσύνη πέθανε
Βαθμός: 8,5

9)Όλα τα λεφτά
Βαθμός: 8

10)Η μικρή Αγάπη
Βαθμός: 9

11)Δεν έχουν
Βαθμός: 8

12)Άκρως ερωτικό
Βαθμός: 8,5

13)Κάνω μπαμ
Βαθμός: 8,5

14)Λίγο πριν
Βαθμός: 8,5

Γενική βαθμολογία: 8,5
Cover: 7

Ένα πολύ καλοδουλεμένο σιντί, το οποίο αν δεν έχετε κατεβάσει είναι must
*Avso

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Online